Laminat Parke
Laminat parke, günlük hayatta iç mekânlarda en çok karşılaşılan çok katmanlı sentetik bir parke türüdür. Laminat parkenin genel bileşimi, üç katmandan oluşur. Laminat parkenin taban katmanı, tabanın altında yer alan, yapısal stabiliteyi arttıran ve bir nem bariyeri görevi gören su geçirmez bir katmandır. Kalın, orta katman ahşap kompozit bir tabandır. Laminat parkenin en üst katmanı ise, üretim işlemine bağlı olarak, birden fazla katmandan oluşabilen aşınmaya dayanıklı yüzeyi ve dekoratif katmandır. Laminat parkelerin yüzey kaplaması, sert ve dayanıklı bir yüzey sağlamak üzere, özel yapay reçine ile işlem görmüş selülozdan oluşmaktadır.
Laminat Parke Avantajları
- Laminat parkeler özel sert yüzey kaplamaları sayesinde sağlamdır, çizilmeye ve aşınmaya karşı dayanıklıdır.
- Isı geçirmez özellikleri ile aleve dayanıklı ürünlerdir.
- Laminat parkeler, UV ışınlarına doğrudan maruz kalsalar bile renkleri ya oldukça geç solan ya da hiç solmayan ürünlerdir.
- Montajları hızlı ve kolaydır.
- Anti alerjik özellikli bu ürünler sayesinde tozların saklanacak yeri yoktur.
- Isıyı ilettiğinden yerden ısıtma sistemlerinde tercih edebilirsiniz.
- Doğru kullanım sayesinde uzun ömürlüdür. Örneğin; bir laminat parkenin salondaki ömrü 15-20 yıla kadar çıkabilir.
- Kaymaz özelliği ile kolayca yerleştirilirken; yüksek teknolojili üretim sayesinde birleşme yerlerinde nem ve kire karşı koruma sağlayan doğal bir döşeme düzeni vardır.
Derzli Laminat Parke
Parkelerde bulunan derzler fayans veya seramiklerde bulunan derz boşlukları gibi değildir. Seramikler de derz denildiği zaman aralarında bir boşluk bırakılırken laminatlar parkelerde herhangi bir boşluk bırakılmaz. Derzli laminat parke uygulaması bittikten sonra herhangi bir derz doldurma işlemi yapılmamaktadır. Laminat parkelerde bulunan derz; iki laminat plakasının birleşim noktasında bulunan 1mm genişliğinde olan V şeklindeki çıkıntıdır. İki plaka birleştiğinde aralarındaki bu V şeklindeki çıkıntı parkelere boşluk görüntüsü katar. Fakat bu gerçekte bir boşluk değil sadece bir görüntüdür, normalde derzli parkelerde de plakalar tam bir birleşme halindedir.
Derzli parkelerin temizlik ve bakım konusunda derzsiz parkelerden bir farkı yoktur. Bir bez yardımı ile kolayca temizlenebilir. Derzli parke modelleri genellikle mekânı daha geniş gösterirken ortama ayrı bir hava katar. Daha estetik bir görünüm oluşturduğu için mimarların da sıkça tercih ettiği bir modeldir.
Derzli parkelerde dikkat etmeniz gereken konu; üzerindeki eşyaların parkeyi çizmemesidir. Kesişim noktalarının zarar görmemesi adına, eşyalarınızı taşırken sürüklememeye özen gösteriniz. Bu sayede parkeniz çok daha uzun ömürlü olacaktır.
Parke Sınıfları – Parke Aşınma Sınıfları
Ev dekorasyonunun önemli parçalarından biri olan laminat parkelerinizi seçerken aşındırma sınıflarının bilgisini de bilmenizde fayda vardır. Parke sınıfları küçük sayıdan büyüğe doğru gidildikçe dayanıklılığının ve kalitesinin arttığını göstermektedir. Parke sınıfları genel olarak 21, 22, 23, 31, 32 ve 33 olarak ayrılmıştır. Parke aşınma sınıfları aynı zamanda AC3, AC4, AC5 olarak gruplandırılmıştır ve bu gruplar parkenin dayanıklılığını belirtir.
- 21 ve 22.sınıf parkeler insan yoğunluğunun oldukça az olduğu yerlerde tercih edilir.
- 32 ve 33.sınıf parkeler ise insan yoğunluğunun çok fazla olduğu yerlerde tercih edilir.
- Ev tasarımlarında genellikle en ideal olan parke 31.sınıf parkelerdir.
(AC3) sınıfı laminat parkeler: küçük bir yük ve yürüme yoğunluğu olan odalarda tercih edilir. Kullanım ömrü dikkatli kullanıma göre 8-10 yıla kadar çıkabilir. En sık tercih edilen ve fiyat olarak da en uygun fiyatlı ürünlerdir.
32 (AC4) sınıfı laminat parkeler: ortalama bir yük ağırlığın olan odalarda tercih edilir. Kullanım ömrü 10-15 yıla kadar çıkabilir. Yüksek fiyatlı olmayan ideal parke türlerindendir.
(AC5-6) sınıfı laminat parkeler: Yoğun bir yüke sahip odalarda tercih edilir. Yükü sabit tutarak 15-20 yıla kadar kullanılabilen bir parke türüdür.