Kalekim
Ortam Koşulları Kalekim ürününü seçerken dikkate alınması gereken konulardan biri de ortam koşuludur. Uygulama yapılacak alanın mevsimsel ya da coğrafik özellikler nedeniyle, ortam koşulları değişiklikler gösterebilir. Örneğin; çok soğuk, çok sıcak, rüzgarlı ve doğrudan güneşe maruz kalma gibi. Soğuk ortamlarda (+5°C altında) ürünün kullanım koşuluna uygun değil ise uygulama yapılması sakıncalıdır. Uygulama yapılabilmesi için ortamın uygun sıcaklığa ulaşması beklenmelidir. Çok soğuk havalarda olduğu gibi çok sıcak havalarda (+35°C üzerinde) uygulama yapılması da sakıncalıdır. Uygulama yapılacak ortamın uygun sıcaklığa düşmesi sağlanmalıdır. (+5°C / +35°C arası) En azından, yüzey ve seramik ıslatılarak yüksek sıcaklığın etkisi azaltılabilir. Rüzgar ve doğrudan güneş altında uygulama yapılması halinde, öngörülen çalışma süreleri azalacağından böyle ortamlarda, çalışma yapılması verimi düşürecektir. Zorunlu hallerde ise, yüzeyi nemlendiriniz ya da Kalekim Astar kullanınız.Yüzey Hazırlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uygulama yapılacak yüzeyin düzgün ve sağlam olması, uygulamanın uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi için büyük önem taşımaktadır. Zayıf bölgelerin güçlendirilmesi, kırık, çatlak, boşluk, çökme gibi düzensizliklerin uygun Kalekim malzemeleri ile giderilmelidir.Yüzey hazırlık malzemesi, yüzeyin ve üzerine yapılacak uygulamanın tip ve özelliklerine, maruz kalacağı hareket, iklim ve mekanik yük koşullarını dikkate alarak Kalekim yüzey hazırlık malzemeleri arasından uygun ürünü seçilmelidir. Yüzey tip, emicilik ve pürüzlülüğüne göre uygun astar malzemesi seçilmelidir.
Ürün, uygulama öncesinde kontrol edilmelidir. Raf ömrü dolmuş, topaklı veya taşlaşmış ürün kesinlikle kullanılmamalıdır.
Yüzey hazırlama kriterlerine dikkat edilmelidir. Gevşek parçalar, toz, kir, yağ gibi kalıntılardan arındırma işleminin yapılmış olmasına dikkat edilmelidir.
Tamir edilecek deformasyon, kırık ve çatlakların büyüklüğüne ve gerekli olan mekanik dayanıma uygun tamirat ürünü seçilmelidir.
Yüzeyler (beton, sıva, şap gibi) sağlam, 3-4 haftalık kürünü almış olmalıdır. Kalıp ayırıcı yağ gibi tutunmayı önleyici maddeler temizlenmeli ve düzgün olmayan bölümlerde ise Kalekim Tamirart, tamir harçları ile yüzey düzeltme işlemi yapılmalıdır. Eski yüzeyler üzerine yapılacak uygulamanın öncesinde yüzeydeki harç, yağ, kir vb. kalıntılar yapışmayı olumsuz etkileyeceğinden tamamen arındırılmalıdır. Çekiç, murç ya da çiviyle belli aralıklarla kontrol edildikten sonra yüzey eğer kolay kazınıyorsa sağlam yüzeye ulaşıncaya kadar kazınmalı kırık, çatlak ve zayıf yüzeyler Kalekim Tamirart tamir harçları ile sağlamlaştırılmalı.
Su emme oranı yüksek olan yüzeylerdeki (alçı blok, alçı levha, gaz beton, ahşap v.b.) uygulamalarda, harçtaki suyun çabuk kaybolup zayıf yapışmaya yol açmaması için yüzey emiciliği Kalekim Astar ile giderilir. Mevcut kaplama malzemesi üzerine yeniden seramik uygulanacaksa; önce kaplamayı çekiçle kontrol ediniz. Sağlam olmayan, zayıf yapışmış seramikler varsa yapıştırınız ya da bunları kaldırarak boşluğu TamirArt tamir harçları ile doldurunuz. Boyalı yüzey üzerine seramik kaplanacaksa öncelikle yüzey kontrol edilmelidir. Gevşek ve kabarmış bölgeler kazınmalıdır. Yüzeyin zımparalanması veya çentiklenmesi yapıştırıcının tutunma gücünün artıracaktır.
Su İzolasyonu Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Islak yüzeylerde karo uygulaması öncesinde mutlaka kalekim su izolasyonu yapılmalıdır. Derzlerin doldurulması yeterli bir su izolasyonu sağlamamaktadır. Kullanım alanının koşullarına uygun olan su izolasyon malzemesi seçilmeli ve gerekli yüzey hazırlıkları yapıldıktan sonra, ürün üzerindeki talimat bilgilerine uyularak uygulama yapılmalıdır. Su yalıtımının uygulanacak alanın büyüklüğü, iklim koşulları ve alana uygulanacak yük, yalıtılacak alandaki suyun miktarı, basıncı ve süresi, kimyasal özellikleri kullanılması gereken ürün tipi ve uygulama detaylarını doğrudan etkiler. Tüm bu özellikler dikkate alınarak doğru ürün seçimi yapılmalıdır.
Karoların Yapıştırılması ve Harç Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gerekli yüzey hazırlığı ve kalekim su izolasyonunun uygulaması sonrasında, karoların yapıştırılmasında kalekim yapıştırıcı harç seçimi oldukça önemlidir. Kaplanacak alanın kullanım amacı, üzerinde oluşacak trafik, yük ve sıcaklık bu seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken hususlardır. Yapıştırıcı harcı seçerken karoların cinsine uygun olmalı.Yapıştırma harçlarının uygulanmasında uluslararası üç yöntem kullanılmaktadır. Burada en dikkat edilmesi gereken, kaplama plakasının arka yüzünün tamamının harçla kaplanarak boşluk kalmamasının sağlanmasıdır.
Taraklama Yöntemi: Yapıştırıcı harç yüzeye sürülür ve karo ebatına uygun taraklı mala ile taraklandıktan sonra karo yüzeye yerleştirilir.
Yağlama Yöntemi: Yapıştırıcı harç karonun arka yüzüne sürülür ve daha sonra karo yüzeye yerleştirilir.
Kombine Yöntemi: Yapıştırıcı harç yüzeye sürülür ve karo ebatına uygun taraklı mala ile taraklanır ardından yapıştırıcı harç karonun arka yüzüne sürülür sonra karo yüzeye yerleştirilir. Yapıştırma harcı, uygulama öncesinde kontrol edilmelidir. Raf ömrü dolmuş, topaklı veya taşlaşmış ürün kesinlikle kullanılmamalıdır. Yapıştırma harcı etiket bilgilerinde bulunan hazırlama şekline göre hazırlanmalıdır. Dış cephe kaplamalarında mutlaka kombine yöntem uygulanmalı ve yüksek esnekliğe sahip kalekim yapıştırma harçları kullanılmalıdır. Kalekim Technofull Yapıştırma Harcı dışındaki ürünlerle büyük ebatlı veya ağır kaplama malzemelerini uygularken kombine yapıştırma yöntemi kullanınız. Çimento esaslı ürünler ile yapıştırılan karoların en az 24 saat direkt su ile temasından kaçınılmalıdır.
Epoksi ve poliüretan esaslı yapıştırıcılar kullanma talimatına uygun şekilde hazırlanmalı, ürün bileşenleri kesinlikle bölünmeden, bire bir karışım yapılarak düşük devirli mikser ile hazırlanmalıdır.
Derzlerin Doldurulması ve Derz Dolgu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yapıştırıcı için olduğu gibi derzlerin doldurulması için de kullanım alanı koşulları, karoların rengi ve karo ebatına göre yapılacak derz boyutuna uygun ürün seçiminde belirleyici özelliklerdir. Karoların rengine zıt renkte olan derz dolguları seçilmesi tavsiye edilir.Kalekim derz dolgu uygulama öncesinde kontrol edilmelidir. Raf ömrü dolmuş, topaklı veya taşlaşmış ürün kullanılmamalıdır.
Derz dolgu harcı, etiket bilgilerinde bulunan hazırlama şekline göre hazırlanmalıdır.
Derz dolgu uygulaması öncesinde derz araları temizlenmeli ve derz dolgu harcı suyunu çok çabuk kaybetmemesi için derz araları nemlendirilmelidir.
Derz dolgu uygulaması esnasında ilk silime, derzlerin doldurulması sonrasında, seramik yüzeydeki derz kalıntıları matlaştıktan sonra geçilmelidir.
Derz silme esnasında iyi sıkılmış hafif nemli sünger kullanılmalı, kesinlikle ıslak silinmemelidir.
Uygulama esnasında derz genişliğine ve mekana uygun derz dolgu malzemesi kullanılmalıdır.
Epoksi esaslı derz dolgular ürün hazırlama talimatnamesine göre hazırlanmalı, kesinlikle ürün bileşenleri bölünmeden bire bir karışım yapılmalıdır.