Kullanım Talimatı : Ürünü kullanmadan önce "doğal taş koruyucu" uygulayınız.
Doğal Taşlar
Doğal taşlar; sağlıklı, hijyenik ve antibakteriyel hem kaplama hem de döşeme malzemeleridir. Doğal taşlar, dokuları ve estetik görünümleri sayesinde iç ve dış mekânlara ayrı bir hava katarlar. Uzun ömürlü olmalarından dolayı oldukça sık tercih edilen bu ürünler, dış ortam ve fiziksel faktörlerden neredeyse hiç etkilenmez ve ömürlük kullanım sağlar diyebiliriz. Yapay kaplama taşlara oranla hem daha dekoratif, hem daha sıcak hem de çok daha uzun ömürlüdürler. Bakıma ihtiyaç duymamaları sayesinde de en sık tercih edilen ürünlerdendir. Bakımı konusunda yapmanız gereken çok basit yöntemler vardır. Eğer taşlar dış mekânda ise yıkanabilir, iç mekânda ise taşların sadece tozunu almak yeterli olacaktır.
Doğal taşlar çok çeşitlidir. Renk çeşitliliği ve farklı ebatlarda üretilebilmesi sayesinde mimari tasarımlarda da vazgeçilmez ürünler olarak yerini almıştır.
Dekoratif görünümleri ile mermerler, traverten patlatma taşlar ve traverten eskitme taşlar dekorasyonunuzun şıklığını arttıracaktır. Doğal taşlar yüzeylerine yapılan; patlatma,
eskitme ve cilalama gibi işlemler sonucu, kaymaz, mat, parlak, gözenekli, gözeneksiz gibi özellikler kazanır ve istenilen her yerde hem kaplama hem de döşeme malzemesi olarak kullanılabilir.
Doğal taş fiyatları tüm bu özellikleri düşünüldüğü zaman diğer malzemelere göre daha ekonomiktir diyebiliriz.
Traverten Yer Döşemesi
Traverten Nedir?
Traverten; kalsiyum biokarbonatlı termal yer altı sularının mağara boşluklarında veya yeryüzüne çıktıkları yerlerde içlerindeki kalsiyum karbonat minerallerinin çökmesi sonucu oluşan kimyasal tortul bir taştır. Yapı malzemesi olarak kullanılan bu taşlar, traverten ocaklarından çıkarılmış traverten bloklarının işlenerek kaplama malzemesi haline getirilir. Hem iç mimari de hem de dış mekânlarda sıkça tercih edilirler. Türkiye’nin birçok bölgesinde traverten ocakları işletilmektedir. Üretilen malzeme blok, moloz olarak veya fabrikalarda işlenerek ebatlı honlu - cilalı travertenler şeklinde kullanıma sunulmaktadır.
- Uzun ömürlüdürler, doğru uygulama ve kullanım sayesinde 10 yıl kadar güvenle kullanılır.
- Bakım gerektirmez, kimyasal ürünlere maruz bırakmadan ara ara temizlemeniz yeterli olacaktır.
- >Su sızdırmaz ve doğal ürün oldukları için çok zor yıpranırlar, dayanıklıdırlar.
- Travertenler, mermer ve granitten çok daha yumuşak bir yapıya sahiptir. Bu sayede uygulanıldığı mekâna doğal bir görünüm sağlar.
- Traverten yer döşemelerinin yüzeyi bir sünger gibi delikli ve hafif bir yapıdadır. Delikli ve damarlı bir yapıya sahip olan bu taşın en büyük avantajlarından birisi de kaymaz oluşudur.
- Kullanımı oldukça kolay olan bu taşlar, doğal yapısı sayesinde sıcak, soğuk veya nemli gibi birçok hava koşuluna uygundur.
- Uygulaması oldukça kolay olan bu ürünler, uygulanacak yüzey, taş yapıştırıcı sıva ile kapladıktan sonra dizilir ve sonrasında kurumaya bırakılır.
- Travertenler rengini ve çeşidini toprağın yapısından ve bulunduğu bölgenin coğrafi özelliklerinden alır. Sonrasında fabrikalarda özenle şekillenir ve farklı tonlarda renkler de yapısına katılır. Bu sayede pek çok farklı dekorasyon tarzına uygun modeller bulabilirsiniz.
Traverten Kullanım Alanları
Doğal taşlardan elde edilen ürünler tarih boyunca işlenerek pek çok farklı alanda kullanılmıştır. Traverten kullanım alanları; iç ve dış alanların dekorasyonu, merdiven, havuz, ev, ofis, mutfak, banyo, otel, bar, okul, mağaza, kafe, restoran, ıslak hacim, hastane, çamaşır odası, koridor, kiler, kapalı teras v.b olarak sıralanabilir.
Traverten Yüzey Uygulama Çeşitleri
Honlama: Traverten ürünlerinin yüzeylerinin bazı işlemlerden sonra yarı mat hale getirilmesine honlama denir. Honlanmış yüzeyler saten dokusu katarlar.
Cilalama: Traverten taş yüzeyinin, üzerine düşen ışığı yansıtacak kadar pürüzsüz ve parlak bir yüzeye sahip olmasını sağlayan işleme cilalama denir.
Fırçalama: Traverten taş yüzeyinin, bazı özel fırçalar yardımıyla eskitilmiş bir doku kazanmasını sağlayan işleme fırçalama denir.
Kenar Kırma: Traverten taş yüzeyinin kenarlarının, makineler ile mekanik uygulamalar sonucunda hafifçe kırılarak antik, eskitilmiş bir görünüm ve doku kazanması işlemine kenar kırma denir. Yüzeyi fırçalama işlemi yapılmış bir taş, kenar kırma işlemi de uygulandıktan sonra oldukça estetik ve nostaljik duracaktır.
Eskitme - Tamburlama: Traverten taş yüzeylerinin yıllar boyunca doğal olarak maruz kaldığı erozyon ile oluşmuş eski görünümünün mekanik yollar ile de desteklenmesine eskitme- tamburlama denir.
Dolgu: Traverten taş yüzeyinde hiçbir işlem olmadan doğal olarak bulunan boşlukların veya gözeneklerin özel traverten çimentosu veya özel hazır dolgu maddeleri ile doldurulmasına dolgu denir.