Seramik
Seramik, ham maddesi tamamen doğal, kil, kaolen kuvars ve feldspat gibi toprak ve kayaların parçalanmasıyla elde edilen maddelerin belirli bir oranda karıştırılmasıyla ve yüksek sıcaklıktaki fırınlarda pişirilmesi ile meydana gelir. Bu maddeler karıştırıldıktan sonra hamur haline gelene kadar presleme yani sıkıştırma işleminden geçer. Daha önceden ısıtılmış en az 1100 derecede olan yüksek sıcaklıkta fırınlanırlar. Tamamen doğal malzemeler kullanılarak elde edildiği için insan sağlığına zarar verecek bir tehlike taşımamaktadır.
Seramiklerin Avantajları
- Uzun ömürlü malzemelerdir.
- Isı farklarından etkilenmezler ve ısıya karşı yüksek direnç gösterirler.
- Kimyasal madde ve yüzey temizleyicilerine karşı dayanıklılıkları oldukça yüksektir.
- Suya ve neme karşı dirençleri sayesinde ıslak hacimlerde en çok tercih edilen kaplama ürünleridir.
- Seramikler diğer kaplama malzemelerine göre bakım gerektirmez, kolay temizlenir.
- Çok yüksek sıcaklıkta fırınlanarak üretildiği için, sert ve dayanıklıdır.
- Tasarıma uygun; desenli desensiz, parlak, mat pek çok modelleri vardır.
- Doğaya ve insan sağlığına zarar vermez.
Seramik Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Seramikler parlaklık olarak; parlak, yarı parlak ve mat olarak üç farklı seçenek sunmaktadır. Dekorasyon tarzınıza uygun dokuda ürün seçmelisiniz.
- Teras, balkon, havuz kenarı gibi ıslak alanlarda kaymaya karşı üretilmiş antislip seramikler tercih edilmeli. Ayrıca parlak seramiklerin mat seramiklere oranlara daha kaygan olduğu da unutulmamalıdır.
- Satın alacağınız seramiğin boyutları uygulanacak alanın boyutuna göre belirlenmeli, küçük alanlarda büyük ebatlı karolar kullanılmamalı.
- Seramikleri kullanacağınız alana uygun seramik yapıştırıcısı ile yapıştırmalısınız. Bu seramiğinizin kullanım ömrünü uzatacaktır.
- Seramiklerinizde derzsiz uygulama yapmak istiyorsanız seçeceğiniz seramiğinin rektifiye kenarlı olmasına dikkat etmelisiniz.
- Seramikleriniz için seçeceğiniz derz dolgusu renkleri mutlaka seramikleriniz ile uyumlu olmalıdır. Bu sayede daha bütüncül bir görüntü ortaya çıkacaktır.
- Siparişinizi yaklaşık %10 fire payı ile vermeyi unutmayınız. Çünkü uygulama sırasında seramik ebatları özellikle köşeler için birebir uymayacak ve parça ürünler kullanılacaktır.
- Seramiği seçerken tasarımı ve estetik görüntüsü size hitap etmeli ve zevkinize, dekorasyon tarzınıza göre seçilmiş olmalıdır. Böylece her kullanımda kendinizi mutlu hissedebilirsiniz.
- Seramik kullanım alanları; ev, teras, banyo, mutfak, antre, balkon, restoran, okul, kafe, mağaza, hastane, iş yeri, depo ve benzeri pek çok farklı yer için uygundur.
Rektifiyeli ve Rektifiyesiz Seramik
Rektifiye kelimesi kökenini Fransızca’dan alır ve “düzeltme” anlamına gelir. Seramiklerin kenarlarındaki eğrisel yüzeylerin kaldırılmasına rektifiye denir. Seramik kaplamalarda derz aralarında belirgin derz boşlukları oluşabilir rektifiyeli seramiklerin derz kenarları yeniden kesilir. Bu sayede rektifiye edilmiş seramiğin kenar birleşimleri neredeyse belirsiz olur. Rektifiyesiz seramiklerde ise köşe birleşim yerleri belirlidir ve derz boşlukları genelde 2mm’den daha fazladır.
Bordür Seramikleri
Duvar tasarımı, dekorasyonu oldukça etkiler bu nedenle mutlaka önce dekorasyon tarzınıza karar vermeli ve sonrasında o tarza uygun bordür seramik modellerine bakmalısınız. Bordür seramikleri duvar tasarımınızı daha da ön plana çıkarır. Bordür seramiklerinizi yer ve duvar seramikleriniz ile uyumlu seçerek bütüncül bir görüntü elde edebilir ya da kontrast (zıt) renkler ile daha dinamik duvarlara kavuşabilirsiniz.