Seramik Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
Seramik seçiminde dikkat edilmesi gereken birçok detay bulunuyor. İlk olarak satın alacağınız seramiği nerede kullanacağınız çok önemli. Kullanacağınız alana uygun seramik modelini tercih etmelisiniz. İç mekanda kullanacaksanız iç mekana uygun, dış mekanda kullanacaksanız dış mekana uygun daha dayanıklı uzun ömürlü olacak bir ürün tercih etmelisiniz. Bunun yanında ürünün zemine mi duvara mı uygulanacağı da çok önemli. Hem zeminde hem duvarda kullanabilen seramikler olduğu gibi sadece duvarlarda veya zeminlerde kullanıma uygun olan seramikler de bulunmaktadır, buna dikkat etmelisiniz. Zeminlerde kullanılan seramikler trafiğe karşı dayanıklı olacak şekilde üretilir. Duvar seramikleri ise uygulanacağı duvara fazla yük yapmaması için zemin seramiklerine göre daha hafiftir.
Banyo, bahçe, havuz kenarı, wc gibi ıslak alanlarda mat veya antislip (kaymaz yüzey) seramikler tercih etmeniz daha güvenli olacaktır.
Seramik satın alırken yapısına önem verdiğiniz kadar tercih edeceğiniz ebatlara da önem vermelisiniz. Büyük ebatlı seramikler oldukça popüler fakat küçük alanlarda büyük ebatlı seramik seçerseniz uygulama sırasında çok fazla fire olacağından maliyeti yüksek olacaktır. Ayrıca görsel olarak da parçalar halinde kesildiğinden istediğiniz görünümü elde edemeyebilirsiniz. Kiler, tuvalet gibi küçük alanlarda daha küçük ebatlı seramikler seçmeniz hem alanınızı geniş gösterecek hem daha hesaplı olacaktır. Küçük alanlarda dikdörtgen formlu 45x90 – 30x60 – 15x90 gibi boyutlardaki seramiklerden seçmeniz ve hangi yöne geniş uzun görünmesini istiyorsanız o yönde uygulamanız alanınızı daha geniş gösterecektir.
Renk seçiminde açık ve orta tonlarda seçim yapmanız alanınızı ferahlatırken, duvarlarda dar olan duvara, diğer duvarlarda kullandığınız renkten biraz daha koyu bir tonda seramik seçmeniz alanda derinlik hissi uyandıracaktır.
Seramikler kenar yapısına göre rektifiyeli ve rektifiyesiz olarak ikiye ayrılır. Rektifiyeli seramikler, derz boşluğunu oluşturan kenarlarda bulunan eğriliğin traşlanarak alınmasıyla elde edilir. Rektifiyesiz seramiklere göre derzler çok daha az görünür.
Trafik yoğunluğunun çok olduğu okul, ofis benzeri alanlarda porselen karolar yüksek aşınma dayanımı ile doğru bir tercih olacaktır. Aşınma dayanıklılığı P.E.I değeri ile belirtilir.
P.E.I-1 : Duvar, banyo, yatak odası zeminlerine uygun.
P.E.I-2 : Konutlar gibi trafiği az olan zeminlere uygun.
P.E.I-3 : Antre, koridor gibi giriş çıkışın çok olduğu zeminlere uygun.
P.E.I-4 : Mağaza, restoran gibi yoğun yaya trafiği olan zeminlere uygun.
P.E.I-5 : Mağaza, otel, ofis, okul gibi daha yoğun yaya trafiği olan zeminlere uygun.
Desenli bir seramik almak istiyorsak örneğin mermer desenli veya ahşap desenli gibi bu desenin farklılık seviyesi de oldukça önemli. Bu değer V ile belirtilir. Eğer düşük olursa aynı desen sürekli olarak tekrar eder ve doğal hoş bir görüntü oluşturmaz.
V1 : Desen değişikliği düşük seviyedir.
V2 : Desen değişikliği orta seviyedir.
V3 : Desen değişikliği yüksek seviyedir.
V4 : Desen değişikliği en yüksek seviyedir.